2016 Oscar’ının Önemli Adaylarından Carol İncelemesi

0 179

Patricia Highsmith tarafından yazılan The Price of Salt adlı romandan uyarlanan Carol, Oscar’ın büyük adaylarından. Phyllis Nagy tarafından senaryosu yazılan filmin yönetmen koltuğunda Todd Haynes oturuyor. Cate Blanchett ve Rooney Mara’nın başrolde yer aldığı filmin incelemesi.

Carol,1950’lerin başında Therese Belivet (Rooney Mara) adında gündüzleri satış görevlisi olarak bir mağazada çalışana ama fotoğrafçı olmayı arzulayan ve boş zamanlarında bunun için pratik yapan genç bir kadının hikayesidir. Bir gün mağazada Therese ile ondan yaşça büyük Carol Aird (Cate Blanchett) adında bir kadının  yolları kesişir ve Therese görür görmez bu göz alıcı müşterinin büyüsüne kapılır. Bunu farkeden ve fırsat bilen Carol iş dışında Therese ile görüşme  fırsatı yakalamak için (kazara?) eldivenlerini mağazada bırakır. Böylece Carol ile Therese – Therese’in tecrübesizliğine ve toyluğuna rağmen-  açıkça birbirleriyle görüşmek için fırsat kovalamaya ve bu yolla birbirlerine kur yapmaya başlarlar.

Bir yandan, Carol bir boşanmanın ortasındadır ve yakında eski kocası olacak Harge (Kyle Chandler) Carol’ın Therese’e olan ilgisini çok çabuk farkeder ve bu durumu küçük kızlarının ve sayet haklarını almak için Carol’a karşı baskı yapacağı bir koz olarak görür. Buna rağmen Carol Therese’in mağazasına gelmeye devam eder, aralarındaki bağ gittikçe derinleşir ve sadece şehvetli bir oyun olmanın da ötesine geçer. Peki eninde sonunda bu iki aşığın kartlarında kalp kırıklıklarından başka şeyler de olacak mıdır?

Carol Film İnceleme

Carol, “Trendeki Yabancı” ve “Yetenekli Mr. Ripley” gibi Amerikan edebiyatının mihenktaşı psikolojik gerilim romanlarının yazarı Patricia Highsmith tarafından 1952 yılında yazılan “Tuzun Bedeli” (daha sonra Carol olarak basılmıştır) romanından uyarlanmıştır.Highsmith’in yazdığı ve beyaz perde için Phyllis Nagy(Mrs. Harris) tarafından senaryolaştırılan hikaye kısıtlanmış ve dengesiz bir romantik drama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla beraber,film sadece 1950’lerin perde arkasındaki muhafazakar atmosferi yansıtmaz ayrıca çoğu zaman ana karakterler tarafından yüksek sesle söylenmeyenlerin söylenenlerden daha önemli olduğunu vurgular. Günümüzde ise film yakın zamanda beyaz perdede izlediğimiz 50’leri daha sıcak bir portreyle resmeden Brooklyn dramasına kıyasla daha soğuk alternatif bir dönem tasviri ortaya koymaktadır.

1960’ları kendine has tekrar yorumlayan “Hayallerin Peşinde” nin film versiyonu Mad Men sonrası gösterime girdiği için nasıl istenen etkiyi yaratamadıysa Highsmith’in Carol’da anlattığı aşk hikayesi de 1950’lerde devrim niteliğinde olmasına rağmen, günümüzdeki film uyarlaması o zamana kıyasla daha az sarsıcı olmuştur.Carol’ın yönetmeni Todd Haynes daha önce “Cennetten Çok Uzakta” filminde ve ”Mildred Pierce” kısa serisinde benzer konuyu işlemiştir. Yine de Haynes ve Nagy’nin ustalıkla işlediği konu karakter odaklı hikayeciliğin bir örneği olmasına karşın ince bir sosyal eleştiri niteliğinde de tatmin edicidir. Nitekim Carol kalıpları kırma açısından umulduğu gibi çıkmamış olmasına rağmen tansiyonu yüksek prestijli bir drama olarak sinemalarda yerini almıştır.

Carol Film İnceleme

Hem filmdeki ustalıklarla hem de Edward Lachman’ınHaynes’le her zamanki iş birliğinin katkısıyla ortaya çıkan Carol seçkin sinematografisiyle göz doldurur. Bir yandan kasvete yol açarken diğer yandan 1950’lerin hafif havai görüntüsünü hissettirmeyi başarır.Haynes ve Lachman filmde sadece karakterler arasında ki karşılıklı yabancılaşmayı ve kırılganlığı değil ayrıca birbirlerine duydukları hasreti ve arzuyu da çok özenle şekillendirip görsel olarak başarıyla sunmuşlardır. Bu filmin başarılı bir şekilde hayat bulmasında karakterlerin replikleri ve ortaya koydukları başarılı roller kadar Judy Baker (Düzenbaz) tarafından yapılan zarif prodüksiyon tasarımı ve SandyPowell (Sindirella) tarafından bu zarafete yakışır biçimde tasarlanan kostümlerin de etkisi büyüktür.  Öyle ki Carol’ın etkisinin çoğu onun stilistik unsurlarından gelir.

Rooney Mara ve Cate Blanchett, Carol’da müthiş birer performans sergilemişlerdir. Sadece yetişkin olarak hakettiği mevkii almak isteyen genç birinin de tecrübeli ve huysuzlukları olan orta yaşlı bir ruhun da hem faydalı hem zararlı yönlerini ortaya koymuşlarıdr. Mara ve Blanchett gerek yüz ifadeleriyle gerekse rol yetenekleriyle oynadıkları karakterleri yansıtmada çokça benzerler. Therese ve Carol’ın birbirlerine söylediklerinden çok daha fazlasını söylemek istediklerini gayet açık yansıtabilmişlerdir. Ancak Carol’ın iki başkahramanının arasındaki bağ tamamen inandırıcı olsa da Mara ve Blanchett arasında o kadar saf bir ekran kimyası yoktur. Yani, film ana karakterlerin gelecekte birlikte olabilme olasılıklarından çok ikisinin de ayrı ayrı kaderlerinin ne olacağı konusunda izleyicinin ilgisini çekmekte başarılı olmuştur.

Carol Film İnceleme

Blanchett ve Mara Carol’daki asıl ilgi odaklarıdır, ama film boyunca çok yetenekli ve donanımlı yardımcı oyuncu kadrosu tarafından desteklenmişlerdir. Daha önce Bloodline’da izlediğimiz Kyle Chandler,Carol’ın kalp yarası, aynı zamanda yakında boşanacağı kocası Herge rolünde ve American Horror Story’de oynamış Sarah Paulson Carol’ın eski dostu ve vaktiyle sevgilisi de olmuş Abby rolünde başarılı oyunculuklarıyla dikkat çekmişlerdir. Filmde karakter oyuncusu Cory Michael Smith (Gotham), JakeLacy (Obvious Child) ve John Magaro (Boyuneğmez) gibi bahsetmeye değer aktörler de bir şekilde Therese ve/veya Carol’ın hayatında önemli etkileri olan adamlar olarak başarılı performanslar sergilemişlerdir.

Carol, güçlü performansları, incelikli yönetimiyle övgüye değer,  görsel olarak zengin bir dönem dramasıdır ki bazıları bunu aşktan daha çok takdir edilir bulmaktadır. Birçok film sever hayranlık uyandıracak şekilde kurgulanmış film setinde birbirine benzer iki ruhun arasında geçen yasak aşkın hikayesi “Carol”a kendini kaptıracaktır. Diğer yandan kimileri dehikayenin nasıl anlatıldığından çok karakterler arasındaki ilişkiden ya da ekrandan yansıyan hikayenin konusundaki incelikli detaylardan büyülenebilirler. Todd Haynes’in filmdeki başarısı halen devam eden ödül sezonunda çoktan hakettiği şekilde farkedildi ve takdir edildi. Carol bütün bu sebeplerden sanatevi dramları severlere kesinlikle tavsiye edilir.

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın