Uzay Oyunları ( Ender’s Game ) Film Eleştirisi

0 300

Ender’s Game uzaylılar tarafından istila edilmeye çalışılan Dünya’nın insanlar tarafından kurtarıldıktan sonra yeni bir saldırıya olan hazırlık dönemini ele alıyor. Gerçi hazırlık döneminin sonlarına gelinmiş durumda ve Formic adı verilen uzaylı ırkının gezegenini keşfeden insanlık bu gezegeni yok ederek sorununa kökten bir çözüm üretmek istiyor. Fakat milyonlarca insanı kaybeden Dünya’da yeni gelişen teknolojilere çocukların daha çabuk adapte olması nedeniyle ordular ve uzay gemileri sübyan olarak adlandırabileceğimiz küçük çocukların komutası altındadır.

Ender’s Game de adını aldığı Ender adlı çocuğun hikayesini işliyor. Ailesinin üçüncü ve ‘ekstra’ çocuğu olan Ender, zar zor izin alınarak dünyaya getirilmiştir ve ailesinin son umududur. Çünkü abisi Peter fazla öfkeli ve şiddet yanlısı olduğu için, ablası Valentine ise fazla duygusal olduğu için kumandanlık görevine layık görülmemiş durumdadır. Ender askeri okulda zayıf ve çelimsiz olması nedeniyle sürekli diğer çocukların sataşmalarına maruz kalan, içinde bastırmayı taktik olarak gördüğü büyük bir şiddet yanlısı bulunan ama bir o kadar da sağduyu sahibi, zeki bir çocuktur. Okulda her davranışı takip altındadır çünkü Albay Graff (Harrison Ford ya da Indiana Jones diyebilirsiniz) O’nun seçilmiş kişi olduğuna inanmaktadır.

Ardından gelişen olaylar Ender’ın orduya kabul edilmesi, hızla rütbe atlaması ve sonuç olarak Formic’lerin gezegenini yok etmesi üzerine kurulu ama her şey o kadar iç içe sıkıştırılmış durumda ki izlerken arada geçen zaman atlamaları artık normal gelmeye başlıyor. Hele ki filmin son dakikalarında 28 günlük bir zaman atlaması yaşıyoruz ki evlere şenlik diyebiliriz. En ufak bir uyarıcı nokta dahi olmaması ve bazen aradan ciddi bir zaman geçtiğini anlayamamamız çok can sıkıcı. Üzerine bir de kitabın belki de en önemli noktası olan ve ‘tablet’ ile oyun oynadığı sırada yaşadığı duygusal çöküntüler ile birlikte Formic ırkının kendisiyle iletişime geçmeye çalıştığını anladığı bölümler sanki ‘önemsiz’ gibi kalmış olmasını ekleyince elimizde kesinlikle elle tutulur bir film kalmıyor.

Uzay Oyunları ( Ender’s Game ) 8 Kasım Cuma günü vizyona giriyor. Filmin sayfasını ziyaret etmek için tıklayınız.

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın