”Büyük Budapeşte Oteli” Film Eleştirisi

0 4.743

Wes Anderson’ın son filmi “Büyük Budapeşte Oteli”, kromatik sinematografi ve egzotik yerlerle dolu. Ancak eğlenceli ve akıllıca diyaloglar, izleyiciyi klasik Anderson dünyasına geri götürüyor.

Avusturyalı ünlü yazar Stefan Zweig’ın öykülerinden esinlenilen filmde, M. Gustave adında bir otel kapıcısının, otelin en saygın misafirlerinden birinin ölümünden sorumlu tutulması üzerine, Zero Moustafa isimli bir otel görevlisinin yardımlarıyla kendisini aklama girişimi anlatılıyor.

Her Anderson filminde izleyiciler; renk kullanımı, kostümler ve senaryodaki ince detaylar (örneğin Anderson filmlerinde sıkça yer alan mektuplaşma) gibi karakteristik özellikler görmeyi bekler. “Büyük Budapeşte Oteli” filmi de, Anderson’ın diğer filmleri gibi bu özellikleri taşıyor.

Büyük Budapeşte Oteli

Mektuplaşma, filmdeki temel iletişim yöntemi. Ana karakterler; hapishaneden iletişim kurmaları gerektiğinde, gizli yapıların yerlerini açığa çıkarmak ve cinayet hakkındaki bilgileri birbirlerine aktarmak istediklerinde sık sık mektuplaşıyorlar. Mektuplaşma, Anderson’ın diğer filmlerinde de öne çıkan bir iletişim yöntemi. Suda Yaşam, Tenenbaum Ailesi ve Yükselen Ay Krallığı örnek olarak gösterilebilir.

Anderson, oldukça sık bir şekilde kullandığı Futura yazı fontuna “Büyük Budapeşte Oteli” filminde de yer veriyor. Birçok farklı zaman periyotlarını içeren ve farklı zamansal bölümlere ayrılmış filmde, oalylar arasında ne kadar zaman geçtiğini ve filmin hangi bölümünde olduğumuzu belirten yazılarda Futura fontu kullanılmış (Anderson’ın diğer filmlerinde olduğu gibi). Anderson filmlerinde en çok hatırlanan detaylardan biri bu. Örneğin; farklı bölümlere ayrılmış “Tenenbaum Ailesi” filminde de bu font kullanılmıştı.

Büyük Budapeşte Oteli

Firar etmek, Anderson filmlerinde ana karakterlerin belirgin bir davranış biçimi. “Büyük Budapeşte Oteli”nde de çok eğlenceli kaçış sahneleri var. Filmde kahramanımız M. Gustave hapisten kaçmaya çalışıyor. Gustave ve ekibi, hapishaneye yiyeceklerin içinde gizlice sokulan küçük aletlerle tünel kazarak kaçamayı deniyorlar. Benzer durumlar, Anderson’ın stop motion animasyonu kullanılan filmleri “Fantastic Mr. Fox” ve “Yükselen Ay Krallığı”nda da göze çarpıyor. Bu filmlerde de yeraltı kazı yapmayı içeren ayrıntılı kaçış planları ön planda. Örneğin “Fantastic Mr. Fox”ta; tilkiler, çiftçilerin baskınından kaçarken yer altında kazılmış tünelleri kullanıyorlar.

Yukarda belirtilen karakteristik özelliklerin yanında, Anderson önceki yöntemlerine yeni materyaller de ekliyor. Filmde birkaç karakter, Anderson’un önceki filmlerine göre daha şiddetli yollarla öldürülüyorlar (William Dafoe tarafından oynanan bir suikastçı tarafından). Anderson, genel tavrının aksine, izleyiciye kesilen kafa ve parmakları göstermekten çekinmiyor.

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın